Dağ Çayı
Dağ çayı , 1 metreye kadar boylanabilen, açık yeşil renkte yaprakları olan, aromatik bir bitkidir. Yaylaçayı olarak da bilinir. İçeriğinde flavonlar, uçucu yağ ve çeşitli kimyasallar bulunmaktadır.
Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Anadolu bölgelerinde orman içlerinde, çalılıklar ve dağ eteklerinde yabani oalrak yetiştiği gibi, dikilerek de yetiştirilir.
Dağ çayı, ada çayının yapraklı cinsine çok benzer ancak yapraklarının sertlği ile ada çayından ayırt edilebilir. Çok yıllık bitkidir.
İçeriğinde flavonlar, uçucu yağ ve çeşitli kimyasallar bulunmaktadır. Antioksidan etkileri çok yüksek olduğu için serbest radikallerle savaşımda vücut direncini artırarak, hastalıklara karşı korumada çok etkili bir yapıya sahiptir.
Dağ Çayının Faydaları
- İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
- Sinirleri rahatlatır.
- Uyarıcı ve kuvvet vericidir.
- Mikrop öldürücü ve antioksidan etkilere sahiptir.
- İltihapları gidermeye yardımcı olur.
- Mide ağrılarını azaltır ve gaz söktürür.
- İdrar arttırıcıdır.
- Soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
Dağ Çayı Nasıl Kullanılır
Kurutulmuş çiçekli dallarının üzerine kaynamakta olan su döküldükten sonra birkaç dakika demlenerek hazırlanan çay içilir. Demlemenin süresi Dağ çayının rengini, kokusunu ve tadını etkiler.
Dağ çayı bitkisini, özellikle çocuk ve yaşlılar gibi vücut direnci zayıf olanlar, yaz enfeksiyonlarına karşı tüketmeliler. Kış mevsiminde de çok rahat tüketebilirsiniz.
Dağ Çayı Nasıl Demlenir
Kurutulmuş çiçekli dallarının üzerine kaynamakta olan su döküldükten sonra birkaç dakika demlenerek hazırlanan çay içilir. Yaprakları kaynatılır veya demlenerek çay gibi içilir.
Ayriyettn soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağı, bir fincan suya 10 damla damlatılıp mide gazı ağrılarına ve kalp damarlarını açamaya kullanılır. Harici olarak ağrı ve sancılara, saçlara sürülür. Yapraklarının suyu ile vücut ve saçlar yıkanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder