Dağ Çayının Faydaları
Bu yazýmýzda Dað Çayýnýn özelliklerinden ve bilimsel
araþtýrma konusu olma özelliðinden bahsedeceðiz. Anksiyete, depresyon, alzheimer ve parkinson
hastalýðýna iyi gelmesini yazacaðýz. Hipokrat'ýn tüketimini önerdiði dað
çayýnýn libidol etkilerinden bahsedeceðiz.
Çayır çayı olarak da bilinen dağ çayı, bitkinin yapraklarından
yapılır. Dağ çayı genellikle 1000 metrelik bir yükseklikte ve kayalık yerlerde
yetişir. Sideritis scardica (Olympus Dağı'nda yetişen ve en bilimsel
araştırmanın konusu olan) ve Sideritis purpurea gibi birkaç farklı tür
bulunurken , yerel olarak "Shepherd's Tea" ve "Ironwort"
olarak bilinen, bu çayı içmenin sağlık
açısından yararlı özelliklere sahip olduğuna uzun zamandır inanılıyor ve bu
iddiaları destekleyen bilimsel kanıtlar var.
Hipokrat, Dağ Çayını
yudumlarken kaygı ve depresyon üzerinde olumlu bir etki yarattığını ve yine
bilimsel araştırmalarla, insan beyninde hMAO'nun inhibisyonu üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında son
dönemlerde, dağ çayıyla ilgili Alman araştırmaları, Alzheimer hastalığını
önleyebileceğini ve hatta tersinebileceğini bilimsel olarakta kanıtlamışlardır.
Beyindeki yüksek hMAO
seviyeleri, anksiyete, depresyon, Alzheimer ve Parkinson Hastalığı gibi çeşitli
durumlarla ilişkilidir. Başka bir deyişle, Dağ Çayının düzenli olarak
tüketilmesi, yaşlanmaya bağlı zihinsel hastalıkları önlemeye yardımcı olurken
aynı zamanda herhangi
bir yaşa özgü veya duygudurum bozukluğu olmayan diğer kişilere yardımcı olabilir.
bir yaşa özgü veya duygudurum bozukluğu olmayan diğer kişilere yardımcı olabilir.
Her gün 2-3 bardak çay içmek,
göğüs enfeksiyonları, sisli bir kafa, sindirim şikayetleri, yorgunluk ve kaygı
gibi grip belirtilerini ve stresle ilgili rahatsızlıkları önlemeye veya
bunlarla mücadeleye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar, Yunan dağ
çayının oral yoldan alınmasının gastrointestinal sistemde daha az iltihaba yol
açtığını ve bunun muhtemelen bitkide doğal olarak bulunan fenollerin ve
antioksidanların varlığından kaynaklandığını keşfetti.
Dağ Çayı ve Libido
Daha eski literatürde Dağ
veya Çoban Çayının düzenli tüketiminin de libido üzerinde olumlu etkileri
olabileceğini gösteren bazı referanslar var. Bu alandaki bilimsel araştırmalar
çok az olsa da, olmasına rağmen, bazı anektodik kanıtların doğru olabileceği tamamen
mümkündür.
Her ikisi de cinsel sağlık
dahil iyi sağlık için gerekli olan potasyum ve çinko içeriği yüksek olduğunda,
bu içeceği içmek mineral dengesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak,
anti-anksiyete ve antidepresan nitelikleri ile düzenli tüketim "üzülmene"
yardımcı olabilir ve bu da depresyondayken veya endişeli olduğunuzda daha zor
olur.
Nasıl Çay Yapılır
Dağ Çayı yapmak oldukça
basittir. Bir sunum için, bir çaydanlık suya küçük bir tutam otu ekleyin ve
kaynatın. Birçok çay, kaynatılmış suyun çay yaprakları veya otlarının üzerine
dökülmesiyle yapılırken, birçoğu suyun baştan otla kaynama noktasına
getirilmesinin bu tür çaylar için tercih edildiğini öne sürer.
Çayın bir kaç dakika
kaynatılmasına izin verin ve sonra çaydanlığı ısıdan çıkarın. 5 dakika
demlendikten sonra kupaya veya fincana alabirsiniz.
Yazımız da dağ çayının sağlık
üzerindeki etkilerini yazdık. Büyük bilim insanı Hipokrat'ın önerdiği dağ
çayının faydalarından bahsettik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder