8 Şubat 2018 Perşembe

Dağ Çayının Faydaları

Dağ Çayının Faydaları

Bu yazýmýzda Dað Çayýnýn özelliklerinden ve bilimsel araþtýrma konusu olma özelliðinden bahsedeceðiz.  Anksiyete, depresyon, alzheimer ve parkinson hastalýðýna iyi gelmesini yazacaðýz. Hipokrat'ýn tüketimini önerdiði dað çayýnýn libidol etkilerinden bahsedeceðiz.


Çayır çayı olarak da bilinen dağ çayı, bitkinin yapraklarından yapılır. Dağ çayı genellikle 1000 metrelik bir yükseklikte ve kayalık yerlerde yetişir. Sideritis scardica (Olympus Dağı'nda yetişen ve en bilimsel araştırmanın konusu olan) ve Sideritis purpurea gibi birkaç farklı tür bulunurken , yerel olarak "Shepherd's Tea" ve "Ironwort" olarak bilinen,  bu çayı içmenin sağlık açısından yararlı özelliklere sahip olduğuna uzun zamandır inanılıyor ve bu iddiaları destekleyen bilimsel kanıtlar var.
Hipokrat, Dağ Çayını yudumlarken kaygı ve depresyon üzerinde olumlu bir etki yarattığını ve yine bilimsel araştırmalarla, insan beyninde hMAO'nun inhibisyonu üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında son dönemlerde, dağ çayıyla ilgili Alman araştırmaları, Alzheimer hastalığını önleyebileceğini ve hatta tersinebileceğini bilimsel olarakta kanıtlamışlardır.
Beyindeki yüksek hMAO seviyeleri, anksiyete, depresyon, Alzheimer ve Parkinson Hastalığı gibi çeşitli durumlarla ilişkilidir. Başka bir deyişle, Dağ Çayının düzenli olarak tüketilmesi, yaşlanmaya bağlı zihinsel hastalıkları önlemeye yardımcı olurken aynı zamanda herhangi



bir yaşa özgü veya duygudurum bozukluğu olmayan diğer kişilere yardımcı olabilir.
Her gün 2-3 bardak çay içmek, göğüs enfeksiyonları, sisli bir kafa, sindirim şikayetleri, yorgunluk ve kaygı gibi grip belirtilerini ve stresle ilgili rahatsızlıkları önlemeye veya bunlarla mücadeleye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar, Yunan dağ çayının oral yoldan alınmasının gastrointestinal sistemde daha az iltihaba yol açtığını ve bunun muhtemelen bitkide doğal olarak bulunan fenollerin ve antioksidanların varlığından kaynaklandığını keşfetti.

Dağ Çayı ve Libido

Daha eski literatürde Dağ veya Çoban Çayının düzenli tüketiminin de libido üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteren bazı referanslar var. Bu alandaki bilimsel araştırmalar çok az olsa da, olmasına rağmen, bazı anektodik kanıtların doğru olabileceği tamamen mümkündür.
Her ikisi de cinsel sağlık dahil iyi sağlık için gerekli olan potasyum ve çinko içeriği yüksek olduğunda, bu içeceği içmek mineral dengesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak, anti-anksiyete ve antidepresan nitelikleri ile düzenli tüketim "üzülmene" yardımcı olabilir ve bu da depresyondayken veya endişeli olduğunuzda daha zor olur.

Nasıl Çay Yapılır

Dağ Çayı yapmak oldukça basittir. Bir sunum için, bir çaydanlık suya küçük bir tutam otu ekleyin ve kaynatın. Birçok çay, kaynatılmış suyun çay yaprakları veya otlarının üzerine dökülmesiyle yapılırken, birçoğu suyun baştan otla kaynama noktasına getirilmesinin bu tür çaylar için tercih edildiğini öne sürer.
Çayın bir kaç dakika kaynatılmasına izin verin ve sonra çaydanlığı ısıdan çıkarın. 5 dakika demlendikten sonra kupaya veya fincana alabirsiniz.

Yazımız da dağ çayının sağlık üzerindeki etkilerini yazdık. Büyük bilim insanı Hipokrat'ın önerdiği dağ çayının faydalarından bahsettik. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder